top of page

Hoe bewaar je veilig jouw digitale foto's? - niveau beginner

Wanneer je de stappen in dit artikel volgt, staan je digitale foto's veilig opgeslagen op 'het internet' en hoef je zelf niet meer aan back-ups te denken.


Vroeger, voor het 'internet' alom aanwezig was, nam je een foto met je fototoestel, drukte het af en kleefde het in een album. Of je had op zijn minste die intentie.

Daarna kwam het digitale fototoestel en werden foto's op de pc overgezet en daarna - hopelijk - veilig geback-upt op een externe harde schijf. Voor mocht de pc het plots laten afweten.

Nu nemen we foto's overal met ons smartphones en tablets, maar waar komen die terecht? Hoe hou je nog het overzicht en hoe zorg je voor een veilige back-up?


De 'cloud'

Wanneer je nu een foto neemt met een toestel als je smartphone of tablet, worden deze doorgaans opgeslagen in 'de cloud'. Voor degenen die het nu vooral in Keulen horen donderen, we gebruiken de term 'cloud' wanneer het gaat over het raadplegen (opzoeken, bekijken, opslaan,…) van informatie die niet op jouw computer staat.

We hebben het over 'cloudopslag' wanneer je jouw data niet (enkel) op jouw PC, USB,… opslaat, maar gebruik maakt van een 'clouddienst' waar je jouw informatie kan parkeren. De bekendste voorbeelden zijn iCloud, Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox,…

De belangrijkste voordelen van cloudopslag zijn:

  • Back-up

Aangezien jouw data in de 'cloud' staat, verlies je niets wanneer jouw computer kapot zou gaan, wordt gestolen,… en dat geeft enorm veel gemoedsrust. Bovendien gebeurt dit automatisch (zie verder hoe je dat doet) en hoef je dus niet meer te denken aan back-ups nemen.

Ikzelf heb een tiental jaar geleden (ik was toen nog niet zo into digital organizing) per ongeluk al mijn Erasmus-foto's gewist door Windows opnieuw te installeren.