Hoe vermijd je te veel speelgoed (met Sinterklaas)?


Het is weer bijna zo ver: Sinterklaas of Sint-Maarten komt eraan. En in de meeste gezinnen betekent dat: meer speelgoed. Nog meer speelgoed.

Maar wist je dat dat voor niemand echt leuk is, te veel speelgoed? Ouders worden gek van de rommel, of verliezen veel tijd met opruimen, en uit onderzoek blijkt dat te veel speelgoed ook voor kinderen helemaal niet goed is. Net als te veel suiker. Echt he!


Maar geef toe, het is wel een erg bijzonder feest: die spanning van 's morgens heel vroeg in je pyjama naar beneden te sluipen om te zien wat de Sint heeft gebracht. En het is ook echt een mooi kinderfeest.

Dus hoe ga je daar nu mee om als je, net als ik, bewuster wil omgaan met spullen en speelgoed? En als je eigenlijk juist meer inzet op belevingsgeschenken?


Nu, mijn man en ik hebben daar dus even de koppen voor samengestoken, en toch beslist dat Sinterklaas nu eigenlijk hét feest waar we dus wel per definitie eens speelgoed geven. Omwille van dat magische, dat spannende, gewoon omdat het ook wel leuk is om je kinderen eens in de bloemetjes te zetten.


Maar we willen ook niet dat die speelgoedberg aangroeit, en onze kinderen bewust laten omgaan met hun speelgoed. Daarom pakken wij het hier nu sinds enkele jaren anders aan.


Hier enkele tips:

 • 1 Sinterklaas: dit is dé grootste gamechanger. Bij ons komt de Sint namelijk enkel bij ons thuis door de schoorsteen om speelgoed te brengen. Dat geeft meteen een pak minder keuzestress én minder speelgoed waar dan niet mee wordt gespeeld. Enkele jaren geleden gooide Sinterklaas namelijk ook bij de grootouders wat door de schoorsteen. Dat ging vooraf gepaard met veel overleg en afspraken (Wat kunnen we ze nu nog geven?) en nadien met veel te veel speelgoed. Dat overleg vooraf, dat is wel een beetje gebleven hier. De grootouders vinden Sinterklaas nog té leuk om er niet bij betrokken te zijn en leggen dus graag nog bij. En bij hen thuis dropt de Sint wel nog chocola en marsepein binnen, maar geen speelgoed. Dat betekent ook dat we geen Sinterklaasfeestjes afschuimen, al die Sinterklaas-klonen lijkt me trouwens ook wat verwarrend, niet? ;) Die tijd (en rust), die kunnen de kinderen spenderen aan het spelen met hun nieuwe speelgoed.


 • less is more: door 1x Sinterklaas te vieren, op 1 plaats, op 1 moment, hoeft er niet zo veel speelgoed te zijn om een volle tafel te hebben. ;) Het valt mij nu ook meer en meer op dat mijn kinderen bij té veel speelgoed of cadeautjes telkens in die mate overweldigd worden dat ze alles tegelijkertijd willen uitpakken en doen in plaats van te genieten van elk stuk afzonderlijk. Het is gewoonweg te veel. Gewoon dit zien, is voor mij al een grote stimulans om te gaan voor minder maar wel beter. Want als je gaat voor 1 Sinterklaas, én je hebt bijvoorbeeld het geluk dat de oma's en opa's bijleggen, kan je voor beter en duurzamer speelgoed gaan. • 1tje in 1tje uit: vóór de Sint komt, gaat er ook telkens wat speelgoed weg. De kinderen vinden dat meestal niet zo lastig aangezien ze plaats maken voor wat nieuws. Van kinderen kan je trouwens vaak heel wat leren: zij zijn soms verbazend goed in beslissingen nemen, eens je er met hen aan begonnen bent, dat wel.
 • nieuw hoeft niet nieuw te zijn: waar het kan kijken we of we speelgoed tweedehands kunnen kopen. Nieuw hoeft niet rechtstreeks uit de fabriek te komen.


 • tijdelijk: bekijk speelgoed - net als spullen - als iets wat je tijdelijk gebruikt. Iets dat na een jaartje, of enkele jaren, ook weer weg mag als er niet mee wordt gespeeld. En leer dat ook zo aan je kinderen. Speelgoed dient om mee gespeeld te worden. Spullen dienen om gebruikt te worden. Heb jij het niet meer nodig? Geef het door!


 • genen brol: koop daarom ook duurzaam, goed 'gerief', genen brol. Brol gaat stuk en moet de vuilnisbak in, degelijk speelgoed kan je doorgeven. En er iemand gelukkig mee maken, en dat voelt goed!


 • je kinderen zijn jij niet: soms kopen we speelgoed omdat wij er zelf ooit veel plezier aan beleefden. Je kinderen mogen dan misschien de helft van jouw dna dragen, het zijn zelfstandige wezentjes met een eigen persoonlijkheid. En die kan soms helemaal anders zijn dan jij.


 • belevingen: natuurlijk kan je ook met Sinterklaas belevingen schenken als cinematickets, een bon voor een uitstap, Netflixabonnement, ...En op deze manier hou je dus die speelgoedberg onder controle. Op andere feestdagen gaan we voor belevingsgeschenken of nuttige geschenken.


Hier nog enkele tips hoe je dan samen met je kinderen aan de slag kan om je speelgoed te selecteren:


Speelgoed selecteren met je kinderen

 • Gooi of geef zelf niet zomaar speelgoed weg zonder dit aan je kinderen te vertellen. Dat zorgt voor wantrouwen en kan ervoor zorgen dat ze later moeilijker afstand zullen doen van hun spullen / speelgoed. Ga het gesprek aan en leg uit waarom je iets wegdoet in ruil voor iets nieuws. Eentje in, eentje uit.

 • Als je je kinderen iets laat uitkiezen om weg te geven, is er dus een beetje overleg nodig. Wees niet bang om dat gesprek aan te gaan, je verpest er de magie van Sinterklaas echt niet mee.

 • Voor kleinere kinderen helpt het om zelf een eerste selectie te maken waaruit zij dan nog eens de zaken kunnen kiezen die weg mogen.

 • Durf beslissingen te nemen als je kind niet kan kiezen. Jij kent hen het best. Bovendien zijn zij vaak flexibeler en gemakkelijker dan wij om afstand te doen van hun speelgoed.

 • Neem hen mee om het ‘oude’ speelgoed weg te brengen. Zo zien ze wat ermee gebeurt en laat je hen al kennis maken met het hergebruiken / recycleren / … de circulaire economie, zoals we dat noemen. Voor hen wordt dat dan iets heel gewoons.