Zo bewaar je je digitale foto's: 7 tips!Veel mensen zoeken naar een manier om hun foto’s beter te organiseren. De foto’s staan ‘overal en nergens’: op DVD’s, USB-sticks, externe harde schijven, in mailboxen, in WhatsApp-groepjes, in ‘de cloud’,…

No shame in that, dat is vaak gewoonweg historisch zo gegroeid, maar hier enkele tips hoe je dit doordachter kan aanpakken.


VERZAMEL OP 1 PLAATS

Bewaar alle foto’s op één plaats, die je enkel voor foto’s hebt gereserveerd.

Of dit nu een externe harde schijf is of een plaats in de cloud, zorg ervoor dat je deze plaats enkel voor het opslaan van foto’s gebruikt.


VOORZIE VOLDOENDE RUIMTE

Zorg voor voldoende plaats. Het risico bestaat immers dat je misschien een 2de harde schijf gebruikt omdat de 1ste vol zit. Of je abonneert op een 2de cloud-dienst. En dan verlies je in een mum van tijd weer het overzicht waar je naar op zoek was.

Voorzie meteen ook voldoende ruimte voor later. Als je kinderen hebt bijvoorbeeld, zullen ook zij opslagruimte nodig hebben.


GA VOOR DUURZAAM EN BETROUWBAAR

Kies voor een oplossing die duurzaam en betrouwbaar is. Geen enkel medium (HDD, DVD,…) gaat onbeperkt mee. Wees je daarvan bewust: doe tijdig de nodige vervangingen, en kies bijvoorbeeld voor een NAS met meerdere RAID’s. Of kies gewoon voor een cloud-dienst zodat je je zelf geen zorgen hoeft te maken over de infrastructuur.


KIES VOOR GEBRUIKERSGEMAK

Ikzelf vind het handiger dat mijn foto’s telkens via Wi-Fi automatisch naar de cloud worden gezonden dan dat ik de discipline moet opbrengen om tijd te maken om mijn smartphone met een kabeltje met de computer te verbinden en de foto’s handmatig over te plaatsen.

Eventueel ook te bekijken is hoe vlot de oplossing die jij kiest erin slaagt om foto’s uit andere apps (bv WhatsApp) te integreren. En desgewenst of er een gemakkelijke samenwerking met social media is voorzien, zodat jij met enkele klikken een foto of -album kan delen op Facebook bv.


OPTIMALE TOEGANG TOT JE FOTO'S

Zorg ervoor dat je steeds toegang hebt tot je foto’s, vanaf welke locatie of met elk toestel dan ook. Je komt dan eigenlijk uit bij twee mogelijke oplossingen: het gebruik van een cloud-dienst, of het instellen van een ‘thuis-cloud’ via een netwerkschijf (‘network attached storage’).


ZORG VOOR EEN BACK-UP

Als je echt op veilig wil spelen, zorg dan zelf nog handmatig voor een tweede back-up. Een cloud-dienst zal soms enkel zorgen voor een synchronisatie, elke HDD kan het begeven (zie boven), een NAS kan gestolen worden.


DIGITALISEER

Digitaliseer oude geprinte foto’s met een scanner, app of gespecialiseerd bedrijf (bvb dit bedrijf).


SLOTBEDENKING

Dé ultieme one-size-fits-all oplossing bestaat niet. Wanneer je een professionele fotograaf bent zijn je noden uiteraard anders dan wanneer je enkel fotografeert voor huis-tuin-en-keuken gebruik.

Persoonlijk vind ik het gebruik van een cloud-dienst wel het handigst (zie bv ons artikel over Google Foto’s). Voor degenen die dit niet vertrouwen valt het configureren van een netwerkschijf te overwegen.


Voor beide zaken kan je ons contacteren voor hulp bij het opzetten hiervan!

Persoonlijke tip: ik verlies zelf geen tijd met mapjes en namen geven aan foto’s, maar maak gewoon albums in Google Foto's. Maar hoe jij je foto's organiseert is natuurlijk afhankelijk van jouw gezinssituatie: moeten ook anderen inzage hebben, worden foto's, albums gedeeld, enzovoort.


Veel opruimplezier en aarzel niet ons te contacteren voor hulp!

Bart

 

Dit artikel werd voor jou geschreven door Bart.

Bart heeft meer dan 10 jaar ervaring in efficiënt informatiemanagement en coaching, en combineert beide passies nu via Digital Organizing.

Hoe hij jou kan helpen, vind je hier: https://www.nelecolle.be/digitale-organisatie

Contact: bart@nelecolle.be

 

Bart en Pieter zijn onze digital organizers en helpen jou graag met je digitale chaos, van mailboxen tem foto's. Meer info vind je hier: https://www.nelecolle.be/digitale-organisatie

Contact: info@nelecolle.be

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven